jan.
25

Dr. Balogh Géza kollégánk Gábor Dénes-életműdíjat kapott

Dr. Balogh Géza kollégánk Gábor Dénes-életműdíjat kapott, melyet 2017. december 14-én vett át a Parlamentben Lepsényi István államtitkártól és Gyulai József akadémikustól, a Kuratórium elnökétől.

Balogh Géza életműdíjat kapott
Balogh Géza átveszi a Gábor Dénes-életműdíjat 2017. december 14-én

 

A Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozatának javaslatára dr. Balogh Géza Gábor Dénes-életműdíjat kapott, amit kollégánk 2017. december 14-én vehetett át a Parlamentben Lepsényi István államtitkártól és Gyulai József akadémikustól, a Kuratórium elnökétől.

1965-től az Elektroakusztikai Gyár Fejlesztési főosztályán dolgozott, mint fejlesztőmérnök, fejlesztési osztályvezető, majd fejlesztési főosztályvezető. 1990 után több vállalkozást alapított, amelyek közül jelenleg is az Interton Kft. ügyvezető igazgatója. Gazdasági vezetői tevékenysége mellett kiterjedt kutatási tevékenységet folytatott és folytat, melynek fő témája az irányított hangsugárzás és hangvétel. Pályája során nagy számú, szabadalmakkal védett elektroakusztikai berendezést fejlesztett ki. Jelenleg is új hangsugárzó és komplex hangosítási rendszerek fejlesztését irányítja, amelyek nagy távolságban vagy nagy utózengésű terekben is jó beszédérthetőséget biztosítanak. Vezetői és kutatói tevékenysége mellett részt vesz a műszaki felsőoktatásban is, tagja az MTA köztestületének és az Akusztikai Osztályközi Bizottságnak, az OPAKFI vezetőségének, elnyerte a  Békésy Díjat és 4 alkalommal a „Kiváló feltaláló, arany fokozat” kitüntetést.

Dr. Balogh Gézának igen jelentős szerepe van abban, hogy a nagy tradíciókkal rendelkező hazai elektroakusztikai ipar a rendszerváltás utáni időszakban is fennmaradhatott, sőt máig jelentős fejlődésen megy keresztül. Kitüntetéséhez gratulálunk, munkájához további sikereket és jó egészséget kívánunk!