nov.
15

Az Akusztikai Tagozat 2019. évi továbbkézpési programja

Az Akusztikai Tagozat 2019-ben 3 továbbképzési alkalmat hirdetett meg.

1. Alkalom, 2019. május 24. (péntek): Akusztika Nap
Szervező: OPAKFI, időtartam: 1 nap

A szakmai nap központi témája: A Magyar Állami Operaház felújításával kapcsolatos akusztikai feladatok.

Előadások:

Zoboki Gábor: Akusztika az építész szemével
Arató Éva: Épületakusztikai kihívások az Operaház tervezése kapcsán
Fürjes Andor: Az Operaház elektroakusztikai rendszereinek tervezése
dr. Koscsó Gábor: Áramlások zaja, zsöllye szellőző rácsok akusztikai kérdései.
Tompai Zsuzsanna: Színpadtechnikai kérdések és megoldások


2. Alkalom, 2019. október 31. (csütörtök)
Helyszín: MMK

10:00 - 11:30 Mesterházy Beáta: Az akusztikai minőség biztosításának építészeti lehetőségei - Homlokzati szerkezetek hangszigetelése

Tartalmi összefoglaló

Az előadás célja a homlokzati szerkezetek akusztikai feladatainak, működésének bemutatása. Az egyes szerkezeti összetevők hangszigetelésre gyakorolt hatásának ismertetése, az akusztikai termékjellemzők összefoglalása. Kiemelt téma az energetikai szempontból korszerű szerkezetek hangszigetelésének értékelése, mert a gyakorlatban a hő- és hangszigetelési termékjellemzők gyakran keverednek, összemosódnak. A külső zaj elleni védelem tervezésének, méretezésének jellemző problémáit, kérdéseit gyakorlati példák szemléltetik.
Az előadás fontosabb fejezetei: Homlokzati szerkezetek akusztikai feladatai (külső zaj elleni védelem, belső zajterhelés elleni védelem). Falazott szerkezetek akusztikai termékjellemzője, laboratóriumi vizsgálata (súlyozott léghanggátlási szám, színképillesztési tényezők). Falazott szerkezetek akusztikai működése (homogén, egyhéjú falazatok hangszigetelése, párhuzamos lamellás üregrendszerű hőszigetelő kerámia falazatok problémái). Falszerkezetek fejlődésének hatása azok hangszigetelésére (vízszintes és függőleges fúgák fejlődésének hatása, hőszigetelő falazóelemek jellegzetességei, vakolat és habarcs anyagának, vastagságának hatása). Homlokzatburkolatok hatása a falazatok hangszigetelésére (nehéz burkolatok, hajlékony, lemez jellegű burkolatok, átszellőztetés hatása, hőszigetelő vakolati rendszerek). Homlokzatburkolatok akusztikai működése, termékjellemzője, laboratóriumi vizsgálata (tömeg-rugó rendszer, súlyozott léghanggátlási szám javítás, színképillesztési tényezők). Homlokzatszerkezetek közlekedési zaj elleni méretezésének speciális problémái. A helyiségek geometriájának hatása (S/V arány), üvegezési hányad, hangelnyelő burkolatok hatása, energetikai szempontból korszerű szerkezetek hangszigetelésének értékelése, esettanulmányok.

11:45 -13:15 dr. Huszty Csaba: Teremakusztikai megoldások oktatási és nevelési intézményekbenrtalmi

Tartalmi összefoglaló:

Az oktatási és nevelési intézményekben szükséges teremakusztikai megoldásokról és az ezeket megalapozó nemzetközi vizsgálatokról évtizedek óta széles körben elérhető szakirodalom áll rendelkezésre, hazánkban pedig ezekben az években várható majd a megoldások szélesebb körű elterjedése a vonatkozó szabványosítási tevékenység és felújítási programok eredményeként. Az előadás betekintést ad az óvodai és iskolai teremakusztikai beavatkozások nemzetközi történetébe, ismertet néhány releváns külföldi műszaki szabályozási példát, és számításokon illetve mérések ismertetésén keresztül bemutatja a teremakusztikai megoldások zajcsökkentési, beszédérthetőségi és beszéddiszkréciós vonatkozásait.

14:00 - 15:30 Fürjes Andor Tamás: Építészeti akusztikai mérések (léghang és lépéshang szigetelés, teremakusztika, zajszint)

Tartalmi összefoglaló:

Az építészeti akusztikával gyakorlati kérdések felméréskor, kivitelezés közben és átadás-átvételkor. Beszámoló az elmúlt évek tapasztalatairól (Zeneakadémia épületei, Nemzeti Táncszínház, CEU, MTV székház, filmstúdiók és zenei stúdiók, kiemelt lakóépületek). Épületakusztikai szabványok alkalmazhatósága, a szabványtól eltérő vagy szabványban nem kezelt mérési megoldások és azok következményei.


3. Alkalom, 2019. november 27. (szerda)
Helyszín: MMK

10:00 - 11:30 Horváth Zoltán: Gépek és berendezések rezgéscsillapításának tervezési és kialakítási kérdései

Tartalmi összefoglaló:

Környezetünkben egyre több gép található és ezek fizikailag is egyre közelebb kerülnek hozzánk. Ma már például kevés iroda készül légtechnika nélkül, lakásunk is egyre több komfortnövelő géppel van felszerelve, amelyek zöme természetesen zaj- és rezgésforrás is egyben. Mindeközben a csend iránti igényünk nem csökken. Az előadás áttekintést nyújt a gépészeti berendezések rezgéscsillapításának fő alapelveiről, és néhány példán keresztül bemutatja, milyen egyéb tényezők befolyásolhatják a megfelelő megoldás meghatározását. Az előadást ipari rezgéscsillapítási feladatok bemutatása egészíti ki.

11:45 - 13:15 dr. Horváth Csaba: Zajforrás lokalizáció: Egy hibaelhárítási módszer bemutatása példákon keresztül

Tartalmi összefoglaló:

A mikrofontömbös mérőberendezések és nyalábformálási módszerek lehetőséget nyújtanak mérnökök számára, hogy zajforrásokat lokalizáljanak, és ez által hibákat észleljenek és kiküszöböljenek. A módszer újszerű és emiatt folyamatosan fejlődnek az alkalmazási területei, amelyek közé tartozik a nyomás alatt lévő tartályok/rendszerek/helyiségek ellenőrzése, prototípus/alkatrész vizsgálat, gyártósor/gépek működésének ellenőrzése, és így tovább. Az előadás bevezeti a technológia alapjait több alkalmazási példán keresztül.

14:00 - 15:30 Borsi Gergely: Az erősített élőzenei koncertek és a hallásvédelem kapcsolata

Tartalmi összefoglaló:

Általános akusztikai bevezető (dB fogalma, hangérzeti jellemzők, zajvédelem rendeleti háttere, …), helyszíni zajmérési módszerek bemutatása, rapid hallásteszt, video otoszkópos vizsgálat, a zajmérések és az átmeneti halláscsökkenés vizsgálati eredmények bemutatása, az interaktív programok eredményei, aktív- és passzív zajcsökkentési lehetőségek a fesztiválozók hallásvédelme érdekében.

Budapest, 2019. július 23.

Összeállította: dr. Koscsó Gábor MMK AT  továbbképzési felelős

Előadók elérhetősége:
bmesterhazy <at> epsz.bme.hu, huszty.csaba <at> entel.hu, furjes.andor <at> aqrate.hu
horvath.zoltan <at> cdmkft.hu, horvath <at> ara.bme.hu, borsi.gergely <at> aratokft.hu