máj.
12

Bemutatkozik az MMK Akusztikai Tagozata

Bemutatkozik a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozata.

Az MMK Akusztikai Tagozata 2015. november 6-án tartotta alakuló ülését. A megalakulást sok tényező együttesen indokolta. Az akusztikus mérnökök évek óta igyekeztek nagyobb ismertségre szert tenni a Magyar Mérnöki Kamarában, és jobban kivenni részüket a testület munkájából. Mivel a tudományterület interdiszciplináris, ezért számos tagozat működéséhez kapcsolódtunk, de teljes mértékben egyik tagozat sem fedte le tevékenységünket. Az akusztika területe ezért nem szerezhetett  teljes képviseletet a Magyar Mérnök Kamarán belül.

Főbb szakterületink összefoglalva:

  • építészeti akusztika (épületakusztika és teremakusztika)
  • gépészeti  zaj és rezgésvédelem
  • elektroakusztika
  • akusztikai méréstechnika

Az Akusztikai Tagozat megalakulása előtt a zaj- és rezgésvédelmi területen dolgozó kollégák már hatékonyan és jól képviseltették magukat a Környezetvédelmi Tagozatban, de ugyanez már nem volt elmondható az épületakusztikával, gépészeti zaj- és rezgésvédelemmel, vagy elektroakusztikával foglalkozó kollégákról.A megalakuláskor célul tűztük ki, hogy határozott körvonalakat adjunk e korábban kissé elmosódott akusztikai tudományágnak és az akusztikus mérnöki tevékenységnek. Meg kívánjuk jeleníteni kollégáink jogait és lehetőségeit a mérnöktársadalomban, az akusztikai tervezés helyét egy beruházás résztvevői között. Minden olyan tevékenységet integrálni kívánunk, ami az akusztikai tudományhoz és mérnöki munkához kapcsolódik.

A Tagozat megalakulása természetesen nem jelenti azt, hogy kollégáink felfüggesztenék tagságukat azokban a Tagozatokban, ahol eddig jól tevékenykedtek. A Tagozattal olyan egységesítésre törekszünk, mely egyúttal hatékony és hasznos kapcsolatban áll a többi szakmai Tagozattal. 

A Tagozat tevékenységével szolgálni kívánja az akusztikus szakemberek megfelelő szakmai továbbképzését. Informatív, a szakmához szorosan kapcsolódó, a szakemberek fejlődését a legteljesebb módon segítő továbbképzés terveit fektettük le. Az összeállított tematika szerint az épület-, a terem-, a gépészeti, és az elektroakusztika, valamint a zaj és rezgésvédelem területei adják. A továbbképzések programjait úgy állítottuk össze, hogy azok  az összes rész-szakterület képviselőit számára hasznosíthatók legyenek, és az előadók bőséges – gyakorlati tapasztalattal és oktatói tudással rendelkezzenek. Továbbképzéseinken természetesen minden tagozat érdeklődő tagjait szívesen látjuk.

 

A 2020. február 18-i Taggyűlésen megválasztott új elnökség:

  • Elnök: Borsiné Arató Éva

  • Alelnökök: dr. Koscsó Gábor és Nagy Attila Balázs

  • Tagok: Bite Pálné dr., Borsi Gergely, Józsa Gusztáv

 

Az Akusztikai Tagozat megalakuló ülésen megválasztott elnökség (2015. november 6-tól 2020-ig):

  • Elnök: Borsiné Arató Éva

  • Alelnökök: dr. Koscsó Gábor és Nagy Attila Balázs

  • Tagok: Bite Pálné dr., dr. Augusztinovicz Fülöp, Józsa Gusztáv